9.2 C
Brno
Pátek, 31 března, 2023
- Reklama -časopis
DomůDomácnostKteré spotřebiče jsou v bytě nesmyslem?

Které spotřebiče jsou v bytě nesmyslem?

Nekupujte spotřebiče, které nepotřebujete. Výrobci dělají vše pro to, abyste se nechali nachytat na atraktivní cenu a zážitkovou vizi komfortu. Za své peníze často dostanete nepotřebnou haraburdí.

Malé topné těleso a motorek bez výkonu kombinují v nadesignovaných plastových obalech do nejrůznějších zařízení, které nikdo nepotřebuje. Stali atraktivními kandidáty na dárky, které neurazí ani nepotěší. Pouze proto, aby se peníze nepřestaly točit.

Rychlovarná konvice
Pokud máte plynový sporák nebo indukční varnou desku, v čajníku vám sevře voda stejně rychle jako v rychlovarné konvici. Vybrat si můžete ze stovek různých designů a několika druhů materiálů. Kvalitní čajník přežije také tři generace.

Zbavte se zlozvyku a nekažte si život rychlovarnou konvicí ze zapáchajících plastů, která už po dvou letech používání vypadá jako ze popelnice. Znečištěná, s ulomenými páčkami či nefunkčním termostatem. Neocenitelným pomocníkem se stane pouze na skromně vybavené chatě a v kuchyni s pomalou elektrickou plotýnkou či elektrickým varným panelem.

Jogurtovač
Pro kvalitní a zdravý jogurt potřebujete pouze čerstvé hospodské mléko a startovací kulturu. Bez ohledu na to, jestli si ho chcete dochutit lžící domácí marmelády nebo čerstvým ovocem. Pokud máte k surovinám přístup, pak není překvapením, pokud vás osloví zázračný spotřebič na výrobu jogurtu.

Máte-li elektrickou troubu, nevyhazujte peníze za malý plastový inkubátor pro bakterie mléčného kvašení. Naskládejte misky s naočkovaným mlékem na rošt do trouby a nastavte teplotu ohřevu na 35 nebo 40 °C. Propracujete se ke stejnému výsledku, s podstatně vyšším komfortem. Aniž byste si zaklidili pracovní desku na kuchyňské lince.

Pomalovarný hrnec
Stalo se módou mluvit o zdravé výživě, avšak většina z nás do košíku vkládá průmyslově zpracované potraviny namísto nejobyčejnějších surovin. Pomalovarný hrnec není zázrak, který z čehokoli vyrobí zdravý pokrm. Je to pomocník, který nahradí kuchařku s vařečkou.

Narozdíl od ní však guláš nenavaří za dvě hodiny, ale za deset. Bez dozoru. Neexistuje žádný důvod k tomu, abyste v rychlé době používali pomalé metody. Mikrovlnná trouba vám hotovou, chlazenou či mraženou porci jídla ze zásoby zahřeje na přání během minut. To jen výrobci starých harabur chtějí zbohatnout.

Odšťavňovač
Vize čerstvého ovocného džusu je při pohledu na nízkou cenu odšťavňovací odstředivky lákavá. Potřebujete však neomezený přístup k velkému množství ovoce, aby si každý člen domácnosti mohl dopřát skleničku ovocného nektaru, kdykoli mu na něj přijde chuť.

Vystřízlivění přijde velmi rychle. Hlučný stroj se složitě myje, v kuchyni je nepořádek a ani ta zpěněná kalná šťáva z ovoce nemá takovou chuť, jakou by měla mít. Nemluvě o tom, že s mnoha druhy ovoce si odstředivka neporadí. Pokud vám k ovoci opravdu chybí pouze odšťavňovač, pořiďte si raději odšťavňovací lis.

Parní hrnec
Zdravé stravování a hubnutí nemají s parním hrncem mnoho společného. To pouze výrobci nad rychlovarnou konvici nastavili tři patra plastových sít, které máte používat k vaření namísto hrnců. Pokud jste dosud nepoužívali při vaření pařák vložený do hrnce, parní hrnec bude pro vás bezcenný.

Pravda je taková, že se změnou návyků při vaření je jídlo z páry fádní a většinou bez chuti. O mytí mastných plastů nemluvě. Zkuste si to nejprve tradičním způsobem a pokud vás parní vaření osloví, pořiďte si místo parního hrnce parní troubu.

Robotický vysavač
Mnozí si myslí, že plochý disk na kolečkách s dvojicí kartáčků přivezou domů a vysávání se stane minulostí. Není to ovšem pravda. Musíte být ve střehu, aby robotický vysavač nezačal vyhrávat melodii vždy, když od vás potřebuje pomoc.

Na každou místnost potřebuje 40 minut času a vždy mu před úklidem musíte ze země vše poodkládat ze silnice. Musíte ho přeložit z místnosti do místnosti, pak do další a než se dostanete v poslední v bytě, potřebuje také nabít. Vysávání vám zabere půl dne. S akumulátorovým ručním vysavačem to zvládnete za deset minut.

Zmrzlinovač
Ze smetany, žloutků, cukru a pochutenin lze vyrobit zmrzlinu té nejlepší chuti. Jednoduchý zmrzlinovač z plastu to však nedokáže. Nedokáže chladit. Spoléhá se na to, že si na porci čerstvé zmrzliny počkáte více než 12 hodin a ještě navíc přiložíte i ruku k práci.

S 12 hodinovým předstihem je třeba nádobku vychladit ve volné zásuvce mrazničky, abyste do ní následně vložili suroviny. Motorek s časovačem bude 40 minut pracovat na míchání a vy opět nádobku vložíte do mrazničky, aby zmrzlina ztuhla. Výsledek je plný rozporů. Směs ledových krystalků se ztuhlým tukem. Vzduchové bublinky, které dělají zmrzlinu jemnou chybí.

Chlebopícka
Vůně šířící se zpod víka domácí chlebopícky je stejně neodolatelná, jako první kous do čerstvě vytaženého bochníku chleba. Jakmile však vychladne, úspěšně s ním může soupeřit i třídenní krajíc chleba z poctivé pekárny. Ať zkoušíte jakékoli suroviny a recepturu, vždy upečete pouze sendvič nejasné kvality.

Přesto je však chlebopícka přeborníkem v hnětení těsta. Za málo peněz udělá spoustu práce, pokud potřebujete vyměsit kynuté těsto na koláč s drobenkou, knedlík, zelníky nebo posuch. Levný kuchyňský robot je při takové práci k ničemu.

Nesmysly v každém regálu
Podobných harabur je nepočítaně a spotřebitelé jsou nepoučitelní. Stále se nechají nachytat na horkovzdušnou sušičku do které nemají co vložit, waflovač který po týdnu zapadne prachem, fondue které hravě zastoupí kovová miska podložená čajovou svíčkou, zázračné horkovzdušné remosky z teleshopu, elektrické vařiče vajec či čokoládové fontány.

Pokud vstoupíte nejblíže do oddělení s malými spotřebiči, nadechněte se a přejděte kolem nabídky bez povšimnutí. Možná jednou přerušíte nekonečný koloběh odpadků, které končí bez využití na skládkách a smetištích.

- Reklama -zeny
Předchozí článekAbyste měli doma svěží vzduch
Další článekJak topit dřevem

Mohlo by Vás zajímat

- Reklama -PR článek